Stijlen
Er zijn verschillende grondleggers geweest binnen het karate. Iedere grondlegger had een andere achtergrond en een eigen visie op het beoefenen van karate. Zo zijn de verschillende stijlen ontstaan. De meest gangbare karatestijlen zijn:
- Goju ryu De oorsprong van Goju Ryu voert ons terug naar een man genaamd Kanryo Higashionna, die leefde van 1853 tot 1915. Hij wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste en belangrijkste karate grootmeesters van Okinawa. Hij werd geboren te Nishimura Naha en was de vierde zoon van Kanyo Higashionna. Hoewel Goju ryu zijn naam dankt aan Chojun Miyagi blijkt het zijn leraar, Kanryo Higashionna, te zijn geweest die de feitelijke basis voor de stijl legde.
- Kyokushinkai Yong-I Choi werd op 27 juli 1923 in zuid-west Korea geboren. Daar beoefende hij al op 9-jarige leeftijd Kempo. In 1938 ging hij naar Japan en wisselde zijn Koreaanse naam in voor een Japanse: Matsutatsu Oyama. In Tokyo bekwaamde hij zich in Shotokan bij Gichin Funakoshi. Al snel twijfelt hij over de effectiviteit van hetgeen hij leert en gaat zich verder bekwamen in het Goju-ryu bij Yamaguchi Gogen. Daarna maakt hij weer een overstap, hij is op zoek naar een effectieve martiale methode. Wat hij zoekt is de ultieme benadering van het gevecht.
- Shito ryu Het Shito-ryu is één van de vier hoofdstijlen die in Japan en ver daarbuiten beoefend wordt. De stijl is ontwikkeld door de Japanse Grootmeester Kenwa Mabuni (14 november 1889 – 23 mei 1952). Op dertienjarige leeftijd begon zijn studie van het karate o.l.v. de 72-jarige Grootmeester Anko Itosu uit het Okinawaanse dorpje Shuri. Als Mabuni 20 jaar is wordt hij via zijn vriend Chojun Miyagi (grondlegger van het Goju-ryu) bij Grootmeester Kanryo Higashionna uit het Okinawaanse dorpje Naha voorgesteld. Na het overlijden van zijn beide leermeesters opent Mabuni een dojo in zijn achtertuin. Na het geven van een aantal demonstraties vertrekt Mabuni in 1928, mede op advies van Jigoro Kano (grondlegger van het Judo), naar Japan om zich in Osaka te vestigen. Daar opent hij een dojo en onder druk van de Japanse Butokukai laat hij in 1934 zijn karatestijl opnemen in het register onder de naam Shito-ryu. Deze naam heeft hij gekozen uit eerbetoon aan zijn beide leermeesters Itosu en Higashionna.Shotokan karate is ontwikkeld op Okinawa, een eilandengroep onder Japan.
- Shotokan In Okinawa bestond al sinds 1470 een verbod op wapenbezit.Alles werd in het geheim beoefend tot circa 1875 toen Okinawa een officieel deel werd van het Japanse keizerrijk. In 1924 had Funakoshi aangetoond, dat het wenselijk was het karate op te nemen als vast onderdeel van de lichamelijke opvoeding.
- Wado ryu
Een van de eerste leerlingen van Funakoshi was Hironori Ohtsuka, een grootmeester in Jujutsu (Shinto yoshin ryu jujutsu kempo). Hij ontwikkelde het Wado ryu karate-do door het Japanse Jujutsu te combineren met de beste elementen van Okinawaans Karate-do. Het Wado ryu karate-do onderscheidt zich dan ook van andere karate-do-stijlen doordat het naast de gebruikelijke karate-do technieken ook veel worpen, grepen en klemmen kent. Een aanval wordt vaak ‘zacht’ en meegaand, met gebruikmaking van de energie van de tegenstander,geneutraliseerd.
Maak jouw eigen website met JouwWeb